/ istock
В петък Службата на ООН за правата на човека (OHCHR) предупреди, че в ивицата Газа се разпространява „анархия“, която се изразява в мародерство, убийства и престрелки, тъй като населението е изправено пред остра хуманитарна криза, пише Reuters.

Аджит Сунгхай, ръководител на OHCHR за Газа и Западния бряг, описа убийствата и грабежите при липса на правоприлагане, свързани с „разрушаването от страна на Израел на местния капацитет за поддържане на обществения ред и безопасност в Газа“.

„Службата ни е документирала предполагаеми незаконни убийства на местни полицаи и хуманитарни работници, както и възпрепятстването на доставки, необходими за оцеляването на цивилното население. Анархията се разпространява“, каза Сунгхей, който се завърна от посещение в Газа в четвъртък.

Израел се зарече да ликвидира Хамас, след като на 7 октомври неговите бойци убиха 1200 души и взеха повече от 250 заложници, според израелските данни. Оттогава насам в ответната офанзива на Израел са убити най-малко 38 848 палестинци, твърдят здравните власти в Газа.

Джереми Лоурънс, говорител на OHCHR, заяви, че условията в Газа са „довели до предвидимо и напълно предвидимо разпадане на обществената тъкан в Газа, настройвайки хората едни срещу други в борба за оцеляване и разкъсвайки общностите“.

„Има грабежи, мафиотско правосъдие, изнудване за пари, семейни спорове, случайни престрелки, борба за пространство и ресурси и виждаме въоръжени с палки младежи на барикадите“, казва той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Reuters