/ Thinkstock/Getty Images
Интересна идея за преодоляване на предразсъдъците от миналото бе дадена от словенския президент Борут Пахор, който предложи разработването на съвместен исторически учебник за словенци и италианци.

След среща в Брюксел с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, Пахор не пожела да коментира исканията на някои политически партии в Словения за оставката на италиански политик, който наскоро заяви: "Да живее италианска Далмация, да живее италианска Истрия".

След срещата обаче той каза пред репортерите, че е предложил на събеседника си да бъде разработен общ словенско-италиански учебник по история "по модел на" подобен немско-френски учебник, с който тези две страни се споразумяха за проблематичната история.

Основата за подобен учебник би могъл да бъде доклад на италиански и словенски историци за отношенията между двете нации от 1918 до 1954 година.

„В разговора с председателя на Европейския парламент словенският президент представи предложение за изготвяне на общ исторически учебник по немско-френски модел, основан на общите констатации на нашите историци“, пише на официалния профил в Туитър офиса на словенския президент.
БГНЕС