/ Thinkstock/Getty Images
Полицията на Киргизстан задържа бившия президент Алмазбек Атамбаев след сблъсъци с негови привърженици, предаде АП.

Атамбаев бе арестуван днес след вчерашния неуспешен опит за задържането му, при който загина един полицай и близо 80 души бяха ранени.

Първият опит на полицията късно снощи да арестува Атамбаев в дома му край Бишкек се провали, след като негови привърженици му се притекоха на помощ и влязоха в сблъсък с полицията.

Ожесточени сблъсъци и насилие пред дома на бившия президент на Киргизстан


Насилието създаде риск от нова вълна на хаос в бившата съветска република, която граничи с Китай и в която има руска военновъздушна база. Първите двама киргизстански президенти след обявяването на независимостта от Съветския съюз бяха свалени вследствие на бунтове, припомня АП.

Алмазбек Атамбаев
снимка: БГНЕС

Алмазбек Атамбаев, който бе президент от 2011 до 2017 г., обвини приемника си и свое някогашно протеже Соронбай Женбеков, че е изфабрикувал фалшиви криминални обвинения срещу него, за да заглуши критиките на Атамбаев. Бившият президент призова привържениците си да се съберат на демонстрация днес в столицата Бишкек, за да поискат оставката на Женбеков.

Поддръжниците на Атамбаев обаче не се събраха за проява в Бишкек, а тръгнаха към дома му, за да предотвратят повторен опит за неговото задържане от силите за сигурност. В крайна сметка хиляди полицаи, въоръжени с водни оръдия и шокови гранати, преодоляха съпротивата им и задържаха Атамбаев.

След ареста бившият президент бе откаран в главното следствено управление на киргизстанското вътрешно министерство, предаде ТАСС.
БТА