/ Thinkstock/Getty Images
Киргизки спецчасти започнаха операция за задържане на бившия президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев, предаде РИА Новости.
По време на операцията служителите на реда използваха зашеметяващи гранати и гумени куршуми. По предварителна информация 20 привърженици на Атамбаев и един командос са ранени.

По-рано агенцията съобщи, че привърженици на бившия киргизки президент са заявили, че полицията е задържала политика. Според съветника на бившия президент Фарид Ниязов обаче, Атамбаев е още в къщата и се съпротивлява на органите на реда.

В самата резиденция се чуват огън, изстрели и експлозии.

Кореспондент на Спутник съобщава от мястото на събитието, че горящи гуми, изоставена кола и камъни лежат на трасето близо до къщата на Атамбаев. Дърво е паднало на пътя. Чува се стрелба, взривяват се светозвукови гранати, много хора са на мястото. Цивилни разбиват камерите за наблюдение, които са инсталирани около къщата. Местните жители искат да щурмуват къщата, където въоръжени хора в униформа са потърсили убежище.

След първия опит за нахлуване, командосите са били принудени да напуснат къщата на Атамбаев поради атаки на привърженици на бившия президент. Те се готвят за новия опит за нахлуване от служителите на реда.

Причината за опита за арест е фактът, че Атамбаев три пъти отказва да се яви на разпит като свидетел по делото за незаконното освобождаване на наказателния авторитет Азиз Батукаев. Бившият президент игнорира всички призовки и заяви, че „дори няма да ги вземе в ръце“. Той предложи да отговори писмено на въпроси чрез адвокат.

Атамбаев оглавява Киргизстан от 2011 до 2017 година. Той доброволно предава властта след изборите на новия държавен глава Соронбей Женбеков


Атамбаев беше лишен от имунитета си. Ако съдът го признае за виновен, политика може да бъде изправен пред доживотен затвор.
 
БГНЕС