Началникът на гръцката полиция е уволнен, съобщи правителството, след като сблъсъците между полицията и протестиращите се изостриха след най-смъртоносната железопътна катастрофа в страната на 28 февруари, предаде Франс прес.

Според кабинета на министър-председателя Кириакос Мицотакис Константинос Скумас е бил освободен от поста си по-малко от два месеца, след като е бил назначен на тази длъжност.    

До възстановяването на железопътния транспорт в Гърция пътниците ще бъдат превозвани с автобуси

Уволнението идва в момент, когато полицията е критикувана за справянето с протестите, избухнали след сблъсъка на два влака край централния град Лариса, при който загинаха 57 души, отбелязва агенцията.  

"Ще се поучим от грешките си", заяви Мицотакис по време на предизборна обиколка в Атина. Една неволна грешка няма да стане системна, ако не се повтаря, добави той.

В. "Катимерини" съобщава, че за нов началник на полицията е назначен генерал-лейтенант Лазарос Мавропулос. Назначаването на нов началник на полицията има за цел по-ефективно изпълнение на съвременните оперативни планове на Гръцката полиция по отношение на сигурността на гражданите, заявиха от кабинета на министър-председателя.

По време на последната демонстрация в четвъртък екип на полицията за борба с безредиците беше заснет как напада и бие мирни протестиращи на площад "Синтагма" в центъра на Атина.
Ваня Накова, БТА