Гръцкият железопътен превозвач „Хеленик трейн“ съобщи, че от утре по определени маршрути ще се движат автобуси, които ще превозват пътници до възстановяването на железопътния транспорт, предаде агенция АНА-МПА.

Вчера се проведе нова среща на министъра на транспорта Йоргос Герапетритис с железничарите, за да се формулира окончателната рамка за безопасна експлоатация на железниците до стартирането на новата система за дистанционно управление и сигнализация в края на септември.

На срещата, втора по ред, служителите представиха пакет от предложения за незабавното безопасно възобновяване на обслужването и за възстановяване на доверието на служителите и пътниците.

Според информация от страна на железопътните работници се очаква да се даде „зелена светлина“ първо за възобновяване на услугите на крайградските влакове в Атина, където има пълен дистанционен контрол, както и за възобновяване на товарните влакове и след това на пътническите влакове.

Към момента няма повече подробности за определените маршрути и разписания, по които ще се движат автобусите.

Тежък челен сблъсък на пътнически влак с товарен отне живота на 57 души в Темпе, Централна Гърция, и спря движението на жп маршрута Атина-Солун. Влаковата катастрофа предизвика бурни обществени реакции и многохилядни протести, които блокираха страната. Работниците от железопътния сектор обявиха непрекъснати 24-часови стачки, които доведоха до спиране на железопътния транспорт. Правителството спря жп услугите, докато се проверява безопасността на железопътната мрежа.

Министърът на транспорта Йоргос Герапетритис съобщи, че се очаква железопътният транспорт в Гърция да бъде възобновен в края на март със засилени мерки за безопасност. Сред мерките е изискване за присъствие на двама ръководители на движението на всяка гара, дори това да доведе до намаляване на превозите. Вече са в ход действия, които имат за цел увеличаване на персонала на компанията за железопътна инфраструктура ОСЕ, както и ускоряване на проектите за електронна модернизация на железопътната мрежа, които трябва да завършат до септември тази година.
Анна Нацариду/БТА