Гърция остава без железопътен транспорт до петък, предаде агенция АНА-МПА.

В изявление на представителите на Националната федерация на работещите в железопътния транспорт и в транспортните средства с фиксирани линии (ПОС-МСТ) настояват за безопасна, качествена и обществена железница, като предложенията за рестартиране на железопътните услуги ще бъдат представени днес на среща с временния министър на транспорта Йоргос Герапетритис.

Гърците протестират срещу липсата на държавен контрол върху сигурността на транспорта.

Нови сблъсъци между протестиращи и полицията в Гърция 

Хиляди студенти излязоха по улиците на Атина и Солун. Те обвиняват както железопътната компания, така и правителството за жертвите. Запалителни бомби и камъни срещу сълзотворен газ бяха оръжията на сблъсъците между протестиращите и гръцката полиция.

Припомняме, че в челен сблъсък на пътнически и товарен влак миналия вторник близо до долината Темпе между в Централна Гърция загинаха 57 души, сред които и деветима служители на железницата, а над 150 пострадаха. Пътуващите бяха основно млади хора на студентска възраст. 

Гръцка фондация дарява по 10 000 евро на близките на загиналите от влаковата катастрофа

Сред основните причини за трагичната катастрофа в прохода Темпе според експертите е отсъствието на автоматизирана система за контрол и безопасност на движението по линията.

Проектите за въвеждането й са в развитие, но инцидентът се случи преди реализирането им.