Полетите от и до Гърция са спрени, а корабите остават в пристанищата, заради стачка по повод влаковата катастрофа, при която загинаха 57 души.

Човешка грешка е вероятната причина за влаковата катастрофа в Гърция


Трагедията се случи на 28 февруари, когато пътнически влак с повече от 350 пътници, се удари челно с товарен влак в долината Темпе, Централна Гърция.

24-часовата стачка в страната е свикана от най-големите гръцки синдикати в частния и държавен сектор. Очаква се да се спре градския транспорт и обществените услуги, както и да се затворят държавните училища. 

Гневни протести след влаковата катастрофа в Гърция

Между 00:01 ч. и полунощ местно време на 16 март спират всички полети. Ще са позволени само аварийни полети и такива за търсене и спасяване. 
Това е най-новият от поредицата протести, след най-смъртоносната влакова катастрофа в страната. Железопътните работници организираха множество стачки. 
Протестиращите обвиняват консервативното правителство и политическата система, за това, че си затварят очите за призивите на синдикатите във връзка с недостатъчните мерки за безопасност в гръцките железници. 

"Искаме заедно да изразим нашето разочарование от това, което не се случи през годините, но преди всичко гнева от това какво се случи в Темпe", заяви синдикатът на частния сектор Обща конфедерация на труда (GSEE).

Протестиращи след влаковата катастрофа: „Няма да забравим, няма да простим“ 

Протестиращите твърдят, че няма да допуснат липса на прозрачност, прикриване, отказ от отговорности и забавяния, които да доведат до забрава, като призовават правителството да предприеме действия и да предотврати ново бедствие. Настоява се за цялостно разследване на причините за катастрофата.

Влаковата катастрофа предизвика обществено недоволство.

Миналата седмица десетки хиляди се събраха в столицата  Атина и други градове в Гърция. 

До възстановяването на железопътния транспорт в Гърция пътниците ще бъдат превозвани с автобуси

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис, се извини за катастрофата и обеща да наеме още персонал и да подобри железопътния сектор с подкрепата на Европейския съюз. Той призова протестиращите да не позволяват на гнева да раздели обществото.

"Трябва да спечелим тази война", заяви Мицотакис тази седмица и добави че е решен да елиминира факторите, довели до катастрофата.
Светла Митева/БТА