Разследват се въпросите за обстоятелствата, при които е станал смъртоносният сблъсък с влак в Гърция в района на Евангелисмос в Лариса, предаде БГНЕС.

Според последната информация от разследването, произшествието изглежда се дължи на неправилно действие на началника на гара Лариса, който в участъка "Лариса - Евангелисмос" е насочил пътническия влак към същата линия с товарния влак. Трябва да се отбележи, че железопътната линия, свързваща Атина и Солун, е двойна.

Съобщава се, че фаталната заповед на началника на гара Лариса към пътническия влак 62 е била "преминете червения светлинен сигнал за излизане на входа на Неи Пори (следващата гара след тази в Лариса, бел.ред.)".

Началникът на гарата, който е бил арестуван в полицейския участък в Лариса, е заявил пред полицията, че е дал заповед за промяна на коловоза, но тя не е била изпълнена от системата.

Според източници, ако началникът на гарата е разбрал, че пътническият влак се движи по същата линия като товарния, е щял да даде нареждане и да ги спре, преди да се приближат един към друг, тъй като сблъсъкът е станал на около 25 км от гара Лариса и мястото на смяна на коловоза. Във всеки случай гръцката организация за железопътен транспорт (ГОЖ) е изискала стенограма на евентуалния разговор между началника на гарата и машинистите. Според по-ранна информация началникът на гарата в Лариса не е завъртял ключовете, чрез които механично се регулира преминаването на влаковете по клоновете, изпращайки двата влака по една и съща линия, съобщи Прото Тема.

Според първоначалните данни обвиненията, които вероятно ще бъдат повдигнати, ще включват престъплението нарушаване на безопасността на транспорта, което е причинило смърт. За това престъпление се предвижда наказание от 10 години до доживотен затвор.

По отношение на слуховете, че е неопитен, компетентни източници от ГОЖ уточняват, че арестуваният е на 56 години, работи от много години в организацията и е поел работата след едногодишно обучение и сертифициране заедно с още около 100 колеги, преминали през същата процедура.

Hellenic Train, частната компания, която управлява превоза на пътници в Гърция, обяви че всички маршрутите на компанията се отменят от 12:00 ч. на обяд на 1 март 2023 г. Маршрутите включват и тези на атинската крайградска железница "Proastiakos".

Припомняме, че най-малко 40 души загинаха и повече от 85 бяха ранени при сблъсък между товарен и пътнически влак, превозващ над 350 души. Инцидентът е станал във вторник вечерта в Темпи, централна Гърция, близо до град Лариса, съобщи CNN.

Пътническият влак е пътувал от столицата Атина за Солун.

Катастрофа Гърция
БГНЕС


"Чухме трясък, вагонът започна да се върти, преди да изхвърчи настрани. Успяхме да излезем", разказа един от пътниците пред гръцка телевизия. "Бяха 10 кошмарни секунди, в които имаше огън и не можеше да се види нищо от дима", каза друг пътник.

БГНЕС


Говорителят на гръцката противопожарна служба Василис Вартакоянис каза, че 194 пътници са били откарани безопасно в Солун. Най-малко 150 пожарникари със 17 автомобила и 40 линейки участват в спасителната операция.

БГНЕС


Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис обяви тридневен национален траур за загиналите в тежката челна катастрофа.

CNN