С топли послания, бели цветя и свещи приятели, съученици и учители от Първа гимназия „Елефтериос Кордельос“ в Солун се сбогуваха с 15-годишния Панайотис Бурназис, най-младата жертва при трагичния влаков инцидент в Темпи от 28 февруари, когато загинаха общо 57 души, предаде АНА-МПА.

„Мъртвите деца никога не напускат домовете си, те се превръщат в ангели и бдят над нас“, „Скъпи Пано, бди над нас от там горе“, „Завинаги ще останеш в сърцата ни“, „Единствената ми утеха е, че там високо ще бъдеш в прегръдките на татко си и майка си“, бяха само някои от посланията, окачени по стените в училището.

„Когато ни съобщиха за Панайотис, ситуацията беше много трудна. В нашето училище половината от децата в класните стаи бяха онемели, а останалите ридаеха“, разказа Антонис Теохаропулос, директор на гимназията.

Първоначално на чина на момчето са били поставени снимката му и множество листчета с послания. В последствие са създадени два отделни къта извън класната стая, посветени на Панайотис.

„Всички оставиха бели цветя и своите послания за трагичната му загуба. Всички те са адресирани до Панайотис“, сподели трогнатият директор.
Както подчерта той, децата изпитват едновременно тъга и гняв от несправедливата загуба на своя съученик. След трагедията в училището не са могли да продължат да следват обичайната образователна програма. „Целта ни е бавно да се върнем към нормалния живот“, каза Антонис Теохаропулос, като информира, че психолог и социален работник ще посетят училището, за да окажат психологическа подкрепа на децата и ще посъветват ръководителите как да се справят със ситуацията в бъдеще.

При челния сблъсък на пътнически и товарен влак миналия вторник близо до долината Темпе (Темби) между планините Олимп и Оса в Гърция загинаха 57 души. Много от починалите бяха на възраст между 20 и 30 години. Поради инцидента в страната беше обявен тридневен траур, а от началото на март досега се провеждат митинги и протести.
 
Мелина Христова/БТА