Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис обяви тридневен национален траур за загиналите в тежката челна катастрофа между пътнически влак и товарен влак в Северна Гърция, предаде агенция АНА-МПА.

Броят на загиналите от сблъсъка достигна 36 души. Очаква се жертвите още повече да нараснат, тъй като няколко души са блокирани в първите вагони на пътническия влак, пише в. „Катимерини“.

Осемдесет и пет души са ранени при тежкия инцидент, от които шейсет и шест са приети в болница.

Правителственият говорител Янис Иконому съобщи, че от първия момент целият държавен механизъм е бил мобилизиран и повече от 500 служители работят на терен. Там се намират и министрите на здравеопазването и транспорта, които са в Координационния център на гражданската защита. Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис ще посети мястото на инцидента по-късно през деня.

Разследването на причините за катастрофата продължава, като вече са дадени показания в полицейското управление на Лариса.

Длъжностни лица са съобщили, че много от пътниците във влака от Атина за Солун са били студенти, които са се връщали у дома след дългия уикенд от карнавалните празненства, предаде Асошиейтед прес.

„Това е ужасна трагедия, която е трудно да се проумее", заяви заместник-министърът на здравеопазването Мина Гага, „съчувствам на родителите на тези деца", допълни тя.

Според председателя на профсъюза на гръцките железничари Янис Ницас сред загиналите при катастрофата са осем железопътни служители, включително двамата машинисти на товарния влак и двамата машинисти на пътническия влак, съобщи агенцията.

Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу прекъсна официалното си посещение в Молдова, което трябваше да продължи до 2 март, и ще отиде на мястото на железопътната трагедия в Темпи. 

Пътническият влак, пътуващ към Солун, се сблъска челно с товарен влак, движещ се в обратна посока. По неизвестни засега причини двата влака са се движили по една и съща линия, което е довело до жестокия сблъсък.
Анна Нацариду/БТА