Българин е сред загиналите в тежката влакова катастрофа в Гърция, съобщава mediapool. Това се е установило след ДНК експертиза на откритите тела. 

22-годишният Денис Руци е имал двойно гражданство - българско и гръцко. 

Родителите на младия мъж помолиха и през ефира на NOVA в първите часове след инцидента ако някой знае нещо за сина им, да се свърже с тях.

Младият мъж е имал билет за петия вагон, но секунди преди сблъсъка между двете композиции той отива до вагон-ресторанта. Именно там намира и смъртта си. Малко преди да загине, Денис се е обадил на баща си Панайотис.

Дни наред родителите му се опитваха да намерят информация за него. Момиче, което седяло до него в петия вагон, го разпознава и така става ясно чие е откритото тяло.

На 3 март пред NOVA родителите на Денис Руци- Панайотис и Мирела молят някой да даде информация за сина им. Панайотис разказва, че е чул сина си минути преди да загине.

„Татко ще се забавим, ще ти звънна аз по телефона. Не идвай по-рано”. Още чакам обаждането му”, разказа Панайотис Руци.

„Не знам дали е бил на мястото си по време на удара, това искам да разбера. Може да е бил напред. Търсят го, не е в списъка на ранените, няма го никъде. Денис Руци се казва, на 22 години. Работи в Солун в една фирма. Беше ходил да види приятелите и роднини, които имаме в Атина и приятелката му”, сподели тогава Мирела Руци.

Семейство Руци живеят от години в Гърция. „Майката е българка, бащата е албанец”, обясни Антон Марков, генерален консул на България в Солун.

Във Външно министерство не са получили информация за български гражданин, загинал в катастрофата, заради гръцкия паспорт на момчето.

„Момчето е с двойно гражданство - гръцко и българско, като гръцките власти не са уведомили генералното консулство, той е разпознат по гръцките си документи”, каза Марков

На 9 март Руци е погребан в Атина.