Все повече хора в Гърция се включват в протестите срещу състоянието на железопътната мрежа в страната след влаковата катастрофа във вторник вечерта, при която загинаха най-малко 57 души, предаде ДПА.
 
Железопътните работници в цялата страна излязоха днес за втори пореден ден в 24-часова стачка, съобщиха от техния синдикат. 

На фона на шока и скръбта в страната, в която е обявен тридневен национален траур, семействата и приятелите на загиналите заявиха, че искат отговори на въпроса как е могла да се случи такава катастрофа.

БТА

Няколко хиляди души излязоха снощи по улиците на Атина и Солун, за да протестират срещу гръцките железници, за които се твърди, че са опасни и в лошо състояние. Някои от тях хвърляха коктейли "Молотов" по полицията. По-късно вечерта ситуацията се успокои. 

За днес в Атина са планирани още два протестни митинга, по обяд и вечерта.

Очаква се операцията по изваждането на телата на загиналите от катастрофиралите във вторник влакове в Гърция да завърши днес по обяд, съобщи телевизия Скай.

Властите разследват възможността бутилките с газ, открити на мястото на катастрофата, да са причина за експлозията, последвала сблъсъка. Намерени са две бутилки и се проверява дали те са принадлежали на вагон-ресторанта и дали е имало и други. 

По последни данни са намерени останките на 57 загинали, докато в полицията са декларирани 56 души в неизвестност, т.е. телата са с едно повече от издирваните. Както съобщиха снощи от полицията, има вероятност във влака да е пътувал някой, който не е обявен от близките си за издирване.

Ранените на болнично лечение в момента са 48, от които шестима в интензивно отделение.

Продължават усилията за идентифициране на телата на загиналите. По сведения на Скай вече са разпознати останките на 32 от загиналите и е започнало информирането на семействата им.
Петър Къдрев, Мина Димитрова/БТА