/ Пресцентър Министерски съвет
След срещата на Борисов с Путин: България влиза в проекта Турски поток (СНИМКИ)
97582
След срещата на Борисов с Путин: България влиза в проекта Турски поток (СНИМКИ)
  • След срещата на Борисов с Путин: България влиза в проекта Турски поток (СНИМКИ)
България влиза в проекта "Турски поток" за транспортиране на газ от Русия през Турция за европейските държави, след като руският президент Владимир Путин е заявил подкрепа за входна точка на територията на България. Това обяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с руския държавен глава в Москва. От своя страна президентът Путин заяви, че страната му е готова да се върне към реализацията на проекта АЕЦ "Белене", ако е на пазарна основа.

Борисов и Путин
Пресцентър Министерски съвет

Премиерът Борисов благодари на президента Путин за шанса България да стане втора точка на вход за природен газ от Русия чрез проекта "Турски поток" и посочи, че това е връщане в газоразпределителната система за нашата страна.

Борисов и Путин
БГНЕС

Борисов пред Медведев: Светът е много тежко място с неспирните конфликти (СНИМКИ)

От своя страна руският държавен глава посочи, че тази възможност винаги е била обсъждана и вчера е била потвърдена от президента на Турция Реджеп Ердоган в телефонен разговор, проведен с Путин.

Борисов и Путин
Пресцентър Министерски съвет

По думите на българския премиер от Русия се транспортира сериозно количество газ годишно - около 34 до 35 млрд. куб. м, за което според него трябва да се намери приемливо решение, включително и минаване през бъдещия хъб "Балкан". Борисов обясни още, че в бъдеще, ако България се докаже като газоразпределително звено, може да се търси финансиране за нова тръба, която би струвала около 9 млрд. евро.

Борисов и Путин
БГНЕС

Колкото до АЕЦ "Белене", руският президент заяви готовност да подкрепи реализацията на този проект на пазарен принцип, а премиерът Борисов посочи, че всички са добре дошли да участват като кандидат-инвеститори.

Борисов и Путин
Пресцентър Министерски съвет

При започване на срещата с руския президент Борисов благодари за възможността да посети Кремъл след толкова години. Борисов похвали добрата съвместна работа в сферата на сигурността и борбата с тероризма, а в края на встъпителните си думи пожела успех на Русия в предстоящото Световно първенство по футбол.

Руско издание: Борисов е държавник с далеч по-голяма тежест от президента Радев
 

Сред акцентите в разговора между двамата са били темите за Западните Балкани, борбата с тероризма и Сирия. Двамата са обсъдили и възможностите за разширяване на сътрудничеството в сферата на сигурността както на европейско, така и на междудържавно ниво. Премиерът Борисов е посочил, че усилията трябва да бъдат насочени основно към превенция на тероризма - чрез борба с радикализацията и с насилствения екстремизъм. „Надявам се тази среща да създаде добри условия за развитие на нашите отношения“, е казал руският президент Владимир Путин. Той е посочил, че това може се осъществи в сферата на икономиката, културата и духовните връзки.

Борисов и Путин
Пресцентър Министерски съвет

Предстои министър-председателят Бойко Борисов да се срещне с представители на българската общност в руската столица.