Рафах
Рафах / БГНЕС
Съединените щати заявиха, че Израел трябва да положи всички възможни усилия, за да избегне цивилни жертви. Това се случи след смъртоносния удар, който засегна лагер за бежанци в Рафах и при който според здравното министерство на Газа са загинали 45 души.

Израел е изправен пред вълна от международни осъждания заради удара, както в региона, така и от Европейския съюз, Франция и ООН.

"Както ясно заявихме, Израел трябва да вземе всички възможни предпазни мерки, за да защити цивилното население", се казва в изявление на говорителя на Съвета за национална сигурност на САЩ.

"Активно ангажираме ЦАХАЛ и партньорите на място, за да оценим какво се е случило", добави говорителят.

Агенцията за гражданска защита на Газа заяви, че ударът е разпалил пожар, който е обхванал център за разселване в северозападната част на Рафах, близо до съоръжение на агенцията на ООН за палестинските бежанци.

"Опустошителните кадри след удара на ЦАХАЛ в Рафах снощи, при който загинаха десетки невинни палестинци, са сърцераздирателни", заяви говорителят на СНС.

Израелските военни заявиха, че са започнали разследване на удара, който според тях е бил извършен въз основа на "точна разузнавателна информация" за двама бойци на Хамас, които според тях са били убити.

Израелската армия предприе нападението срещу Рафах часове след като Хамас изстреля ракети към района на Тел Авив, повечето от които бяха прехванати

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС