Микрочастици десет пъти над нормата бяха отчетени във въздуха в Гърция в резултат на бушуващите в страната горски пожари, съобщи гръцкият в. „Катимерини“.

От големите пожари в префектурите Еврос, Беотия, Евбея (Евия) и Атика вчера са отчетени високи концентрации на фини прахови частици дори на стотици километри от фронтовете на огъня, заяви директорът на Института за изследвания и устойчиво развитие Никос Михалопулос.

„Северноизточните ветрове пренасят дима от Александруполис чак до островите в Йонийско море“, обясни директорът пред „Катимерини“.

Михалопулос отбеляза, че измерванията са ударили червената линия в „триъгълника“ Арта-Янина-Трикала в Западна и Централна Гърция, както и в полуостров Пелопонес.

От сателитна снимка на METEOSAT-11 на Националната обсерватория в Атина се вижда как димът от пожара в района на Еврос в Североизточна Гърция достига 950 км на югозапад, покривайки близо 80 процента от територията на Гърция. 

„Това е едно от най-впечатляващите разпространения на дим, които сме виждали през последните години, като се има предвид голямата площ, която обхвана“, заяви пред вестника директорът на Националната обсерватория в Атина Костас Лагувардос.

Вчера преди обяд в Александруполис фините прахови частици достигнаха до 106 микрограма на куб.м на часова база. Световната здравна организация счита за безопасна 24-часова средна стойност от 10 микрограма на куб.м., посочва "Катимерини". В Арта следобед регистрираните стойности бяха 111 микрограма, а в Янина 80 микрограма - стойности, характеризирани като изключително лоши. 

Три пъти над нормата за микрочастици бяха регистрирани и в Патра и Нафплио в Пелопонес.

Михалопулос характеризира ситуацията в Атика като умерена, но посочи, че тя може да се влоши в зависимост от ветровете. 

Той предупреди всички граждани да проявят специално внимание при излагането на такива концентрации на фини прахови частици.
Анна Нацариду/БТА