Украйна
Украйна / БТА
Киев се е договорил с две американски фирми съвместно да произвеждат жизненоважните 155-милиметрови артилерийски снаряди в Украйна, съобщи украински министър, посочвайки, че производството ще започне след поне две години, предаде Ройтерс.

Търсенето на 155-милиметрови снаряди нарасна след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. САЩ и съюзниците им изпратиха на Киев повече от 2 милиона снаряда и се опитват да увеличат производството, за да попълнят запасите си.

"Имаме споразумения с две водещи американски компании за съвместно производство в Украйна на боеприпаси 155-ти калибър", заяви  по телевизията Олександър Камишин, министър на стратегическите индустрии.

Но той отбеляза, че Украйна никога не е произвеждала такива снаряди и ще отнеме "минимум две години, максимум три", преди да започне производството.

Съобщението беше направено след двудневна украинско-американска среща по въпросите на отбраната във Вашингтон, която включваше двустранни срещи за обсъждане на бойните планове на Украйна за 2024 г. и мерки за осъществяването им. Киев и Вашингтон подписаха вчера документ, формулиращ намеренията им за ускоряване на съвместното производство на оръжия и обмен на технически данни, за да се отговори на спешните нужди на украинската армия в областта на  противовъздушната отбрана, поддръжката и производството на критично важни боеприпаси.
Пламен Йотински/БТА