/ Istock
Съюзниците на Украйна драстично са намалили обещанията си за нова помощ за страната, които са спаднали до най-ниското си ниво от началото на войната, показа проследяването на помощта за Украйна, извършено от Института в Кил, предаде АФП.

"Динамиката на подкрепата за Украйна се е забавила", заяви базираният в Германия институт, като добави, че новата военна, финансова и хуманитарна помощ, обещана на Украйна между август и октомври 2023 г., е намаляла с почти 90 % в сравнение със същия период на 2022 г., достигайки най-ниската си точка от началото на войната през февруари 2022 г.

Данните идват на фона на признаци за нарастващи пукнатини в западната подкрепа за Украйна, тъй като дългоочакваната контраофанзива на Киев не успява да постигне пробив, а вниманието на света се насочва към войната между Израел и Хамас.

В САЩ републиканците в Сената блокират допълнителното финансиране на Украйна в спор с демократите относно сигурността на американските граници, докато в ЕС преговорите по пакета от 50 млрд. евро за Украйна през следващите четири години се проточват.

Данните на Института в Кил показват, че новоотпуснатите помощи между август и октомври 2023 г. възлизат на едва 2,11 млрд. евро, което представлява 87% спад на годишна база.

Байдън: Липсата на помощ за Украйна е „голям подарък за Путин“

От 42 държави донори, проследени в проучването, само 20 са поели ангажимент за нови пакети помощи за Украйна през последните три месеца, което е най-малкият дял от началото на войната.

"Като се има предвид несигурността относно по-нататъшната помощ от САЩ, Украйна може само да се надява ЕС най-накрая да приеме отдавна обявения пакет за подкрепа в размер на 50 млрд. евро", се каза в доклада, като се добави, че всяко по-нататъшно забавяне ще засили офанзивата на Русия.
БГНЕС