/ iStock/Getty Images
Белият дом обяви, че САЩ ще доставят "значителни“ средства за противовъздушна отбрана на Украйна, но без да й предоставят за момента ракетите АТАКМС (ATACMS) с голям обсег, за които Киев настоява, предаде Франс прес.

Володимир Зеленски на еднодневна визита във Вашингтон

Американският президент Джо Байдън "е решил, че няма да предоставя (ракети) AТАКМС, но не е изключил тази възможност в бъдеще", заяви на пресконференция съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

Украинският президент Володимир Зеленски, който днес е във Вашингтон и се готви да бъде приет в Белия дом, заяви тази седмица, че би било "разочарование“ за него да си замине без тези мощни тактически ракети.

Той също така изтъкна резултатите от контранастъплението, започнато от украинските въоръжени сили, което беше критикувано в печата от пожелали да останат анонимни американски военни.

"Украйна всъщност си връща позициите, прави го систематично, стъпка по стъпка“, каза Зеленски.

Съливан посочи, че благодарение по-специално на американската военна помощ, украинските сили са успели "да освободят повече територия за три месеца, отколкото руснаците (бяха) в състояние да превземат за осем месеца“.

"Няколко големи града в Украйна не са под руска окупация или контрол днес. На първо място благодарение на смелостта на украинските войници и на украинския народ, който ги подкрепя, но също така, не без значение, благодарение на материалната подкрепа, която предоставихме", каза съветникът на Байдън.

Някои конгресмени републиканци настояват САЩ да спрат финансовата и военна помощ за Украйна, аргументирайки се, наред с други неща, че това било загубена кауза, посочва АФП.
Алексей Маргоевски/БТА