Скандал с ваканцията в Тунис на френската външна министърка
Скандал с ваканцията в Тунис на френската външна министърка / Reuters

Зачестяват призивите във Франция за оставка на външната министърка Мишел Алио-Мари, която използвала няколко пъти частен самолет на туниски бизнесмен, докато била във ваканция в Тунис в края на декември, по времето на протестите, предаде Ройтерс.

Алио-Мари призна в събота, че през ваканцията си в Тунис използвала няколко пъти частния самолет на туниски бизнесмен, близък до сваления режим, а не само веднъж, както твърдеше миналата седмица.

"Алио-Мари изпада във все по-трудно положение с всеки изминал ден и оставката й е неизбежна - въпрос е на часове", заяви водачът на депутатите от социалистическата опозиция в Националното събрание Жан-Марк Еро, цитирана от Българската телеграфна агенция.

Депутатът социалист Франсоа Оланд каза, че скандалът създава вакуум във френската дипломация и отправи призив към президента Никола Саркози да я уволни. Или президентът ще защити и ще запази на поста на Мишел Алио-Мари и така ще понесе последиците на президентските избори догодина, или ще вземе решения за промени в правителството, каза Оланд.

В събота Алио-Мари настоя, че не е извършила нищо нередно и че е платила ваканцията си, с изключение на хотелите, разходите за които поели родителите й. Министърката е била на почивка в Тунис с родителите си и със своя партньор, министъра за връзките с парламента Патрик Олие.