/ iStock/Getty Images
Градските власти съобщиха, че ще постави в локдаун район с население 2,7 млн. души, за да проведе масово тестване за COVID-19, в момент, в който китайската метрополия се бори да излезе напълно от ограничителните мерки.

Миналата седмица градът облекчи много ограничения, след като от март насам повечето от 25-те милиона жители бяха затворени по домовете си, докато Китай се бореше с най-тежките огнища на коронавирус от две години насам.

Но локдауна така и не беше напълно вдигнат, като стотици хиляди хора в най-големия китайски град все още са затворени по домовете си, а в множество жилищни комплекси бяха издадени заповеди за оставане вкъщи.

Югозападният квартал Минханг, в който живеят 2,7 милиона души, ще бъде поставен под „закрито управление” в събота сутринта и всички жители ще бъдат тествани, съобщиха местните власти в публикация в социалните медии.

„Локдаунът ще бъде вдигнат след като пробите бъдат събрани”, добавиха те без да дават конкретна дата или час.

В изявлението също не се посочва какви мерки ще бъдат наложени, ако някой от жителите на района даде положителна проба.

Съгласно строгия китайски подход за нулева зараза с Ковид-19 всички положителни случаи се изолират, а близките контакти – често включващи цялата сграда или общност, в която живеят – се поставят под карантина.

Шанхай съобщи за девет нови местни заразявания – нито едно в Минханг.

Съобщението на местните власти предизвика опасения сред някои потребители в социалните мрежи, че локдауна може да бъде удължен и след събота, ако бъдат открити случаи.

Локдауна в Шанхай – основен световен транспортен възел – заплашваше да окаже допълнителен натиск върху вече затруднените международни вериги за доставка.

Но през последните дни градът бавно се завръща към живот.

Пътниците отново пътуват с метрото и автобусите, хората се връщат на работа в офисите си, а жителите се събират в парковете и по историческата крайбрежна улица на града.

Други обаче се притесняват от продължаващите ограничения, като тази седмица жителите на район Сюхуей протестират срещу наложените мерки.

Междувременно китайската столица Пекин преминава по-плавно към нормалния режим, след като миналия месец затвори ресторанти, фитнес зали и метростанции в опит да потуши огнище от коронавирус.
БГНЕС