Счетоводителят на Аушвиц призна морална отговорност за смъртта на 300 000 души, иска прошка
Счетоводителят на Аушвиц призна морална отговорност за смъртта на 300 000 души, иска прошка / снимки: БГНЕС

Оскар Грьонинг, бившият счетоводител на нацисткия лагер на смъртта в Аушвиц, обвинен в съучастие в убийствата на 300 000 души в концлагера, поиска прошка от жертвите при откриването на съдебния процес в германския град Люнебург, провинция Долна Саксония, предаде Франс прес.

"За мен няма никакво съмнение, че споделям моралната отговорност", заяви 93-годишният бивш член на СС, който призна, че е бил в течение на изтреблението на евреите от пристигането си в лагера. "Моля за прошка", добави той. "Що се отнася до въпроса за наказателната отговорност, вие трябва да го решите", каза той, обръщайки се към съдиите, които могат да го осъдят на затвор от 3 до 15 години.

Облечен в пуловер без ръкави и бяла раирана риза, с очила с позлатени рамки, старецът влезе в съдебната зала, подкрепян от двамата си адвокати. Неговите свидетелски показания, дадени с уверен глас, заеха по-голямата част от сутринта.

Счетоводителят на Аушвиц призна морална отговорност за смъртта на 300 000 души иска прошка
netinfo
Заседанието беше преместено от съда в театрална зала поради присъствието на медии от цял свят и 67 граждански ищци - оцелели и потомци на жертвите. Трима преводачи извършват симултанен превод на английски, унгарски и иврит.

Грьонинг - вдовец, пенсионер, с двама синове на 65 и 70 години, разказа подробно за доброволното си постъпване във "Вафен-СС" на 19 години, през октомври 1940 г., за първия си пост в администрацията, последван от преместването му в лагера "Аушвиц-Биркенау" през 1942 година, до есента на 1944 година. Задачата му била да събира и осчетоводява парите на пристигащите в концлагера затворници, преди да ги прати в Берлин.

Счетоводителят на Аушвиц призна морална отговорност за смъртта на 300 000 души иска прошка
netinfo

Описвайки ежедневния живот в Аушвиц, той положи усилия да разграничи работата си от тази на пазачите, замесени пряко в изтреблението. Грьонинг подчерта, че задачата му е включвала да осуетява кражбите на багажите на депортираните, обект на голям "черен пазар" в лагера. Той припомни, че на три пъти безуспешно е искал преместването си на фронта, преди молбата му да бъде удовлетворена през есента на 1944 година.

Завърнал се в Германия след войната, бившият счетоводител никога не се е криел. Преди да бъде изправен пред съда, той често разказвал пред печата и телевизията за миналото си в Аушвиц, обяснявайки, че иска да "се бори с отричането на Холокоста".

Източник: БТА