Сблъсъци между съперничещи си военни формирования имаше тази нощ в някои части на суданската столица Хартум, предаде Ройтерс, като се позова на съобщения на местни жители.

Агенцията отбелязва, че това става през втория ден от обявеното едноседмично прекратяване на огъня, целящо да позволи да бъдат доставени хуманитарни помощи и да се подготви почвата за по-трайно примирие.

Въздушни удари разтърсиха Хартум, катарското посолство беше нападнато

Жителите на град Омдурман съобщиха, че късно снощи е имало престрелки в няколко квартала. Тежък артилерийски огън е бил чут и в покрайнините на суданската столица.
Споразумението за прекратяване на огъня, което се наблюдава от представители на Саудитска Арабия и САЩ, както и от враждуващите страни, бе договорено след продължили пет седмици интензивни военни действия в столицата Хартум и изблици на насилие в други райони на страната, включително в размирната суданска провинция Дарфур.

Прекратяването на огъня доведе до относително затишие на сраженията в Хартум по-рано вчера, въпреки че досега има малко признаци за бързо увеличаване на доставките от хуманитарна помощ. Според хуманитарни работници много от доставките и чуждите представители, пристигащи в Порт Судан на брега на Червено море, очакват да им бъдат дадени разрешения и гаранции относно сигурността.
Светослав Танчев/БТА