Въздушни удари и размяна на артилерийски огън разтърсиха суданската столица Хартум, а въоръжени мъже плячкосаха сградата на катарското посолство, предаде Франс прес.

Жители на Хартум заявиха пред Франс прес, че ожесточените боеве в града продължават въпреки многократните международни призиви за хуманитарно примирие.

Едно от местата в столицата, които бяха бомбардирани, беше районът на сградата на държавната телевизия в съседния на Хартум град Омбурдман, казаха очевидци.

Обявиха примирие за една седмица в Судан

Битката за властта в Судан между началника на редовната армия генерал Абдел Фатах Бурхан и бившия му заместник ген. Мохамед Хамдан Дагало, който командва паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), избухна на 15 април.

Конфликтът отне живота на стотици хора, повечето мирни граждани, и принуди над 1 милион души да напуснат домовете си. ООН предупреди, че хуманитарната обстановка в третата по големина държава в Африка, където още преди войната всеки трети зависеше от помощи, стремително се влошава.

Днес посолството на Катар стана поредната нападната дипломатическа мисия. Доха осъди атаката. "Катар осъжда най-категорично щурма и погрома от страна на нередовните въоръжени сили в сградата на посолството в Хартум", заяви катарското външно министерство.

"Персоналът на посолството отдавна е евакуиран, няма пострадали дипломати или служители на мисията". Доха отново призова за "незабавно прекратяване на боевете в Судан, максимална сдържаност и да се щади мирното население по време на бойните действия".

Катар не възложи в прав текст върху СБП на Дагало отговорността за нахлуването в посолството, но контролираните от Бурхан власти директно обвиниха паравоенните сили за нападението.

В последните седмици бяха нападнати и посолствата на Йордания, Саудитска Арабия и Турция. Атаката беше извършена ден след арабска среща на върха в Саудитска Арабия, на която участващите арабски лидери призоваха враждуващите генерали да прекратят боевете.
Владимир Сахатчиев, БТА