Конфликтът в Судан може да стане причина за глад и недохранване за 19 милиона души през идните месеци, съобщи говорител на генералния секретар на ООН, като се позова на данни на Световната програма по прехраната (СПП), цитиран от Франс прес.

СПП "прогнозира, че броят на хората, страдащи от остра продоволствена несигурност в Судан, ще се увеличи с между 2 и 2,5 млн. души", заяви Фархан Хак, заместник-говорител на генералния секретар на Обединените нации Антониу Гутериш.

Сблъсъците в Судан продължават

Така по думите на Хак "в следващите три до шест месеца общият брой на хората, за които има такава опасност, ще достигне 19 млн., ако конфликтът в африканската страна не бъде прекратен".

Саудитският външен министър принц Файсал бин Фархан и американският му колега Антъни Блинкън обсъдиха обща инициатива за домакинство на преговори между воюващите страни в суданския конфликт в Джеда, Саудитска Арабия, съобщи саудитското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

Целта на съвместното усилие на Вашингтон и Рияд е "да се намали равнището на напрежението" в Судан, допълни саудитското дипломатическо ведомство.
Владимир Сахатчиев/БТА