Въпреки официалното удължаване на примирието, днес отново избухнаха ожесточени боеве между армията на Судан и паравоенни формирования, след като ООН предупреди, че хуманитарната ситуация е достигнала "критична точка".

Повече от 500 души бяха убити, откакто на 15 април избухнаха сраженията между фактическия лидер на Судан Абдел Фатах ал Бурхан, който ръководи редовната армия, и бившия му заместник Мохамед Хамдан Дагло, който командва мощните паравоенни сили за бързо реагиране.

Оттогава милиони суданци около столицата се крият в домовете си с намаляващи количества храна, вода и електричество, тъй като военните самолети, извършващи бомбардировки, са подложени на силен обстрел от зенитни оръдия.

ООН: Конфликтът в Судан създава опасност от хуманитарна криза

"Военни самолети летят над южен Хартум и зенитни оръдия стрелят по него", казва един от жителите, докато друг свидетел казва пред АФП, че също чува "силна стрелба" в района.

Бурхан и Дагло се договориха многократно за примирия, които не бяха спазвани и всяка от страните многократно обвиняваше другата за честите нарушения. Последното примирие беше удължено в неделя със 72 часа.

Милиони суданци са в капан в страната, където хуманитарните работници са сред загиналите, хуманитарните съоръжения са разграбени, а чуждестранните групи за помощ са принудени да спрат всички операции по оказване на помощ.

Главният хуманитарен служител на ООН Мартин Грифитс заяви в неделя, че се отправя към региона, за да помогне за "незабавното подпомагане на милионите хора, чийто живот се е преобърнал за една нощ".

"Хуманитарната ситуация достига критична точка", каза той. "В най-тежко засегнатите градски центрове, особено в Хартум, липсват стоки, необходими за оцеляването на хората."

"Разходите за транспорт от най-засегнатите райони нараснаха експоненциално, което оставя най-уязвимите хора в невъзможност да се придвижат до по-безопасни райони."

50 000 души бягат по суша

Около 50 000 души са избягали от бушуващия конфликт и са потърсили убежище в съседни страни, включително Чад, Египет и Централноафриканската република, съобщи Агенцията на ООН за бежанците.
Сраженията предизвикаха и масово бягство на чужденци и международен персонал, като държавите по света започнаха трескава евакуация по суша, море и въздух.

Силите за бързо реагиране на Дагло водят началото си от Джанджауидите, разгърнати от бившия силен мъж Омар ал-Башир в суданския регион Дарфур, което доведе до обвинения във военни престъпления срещу Башир и други лица.

Обстановката е усложнена допълнително, тъй като Централната резервна полиция, разположена на територията на Хартум, за да "защитава собствеността на гражданите" от грабежи, е предупредена да не се включва в боевете.

Миналата година Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на Централния резерв за "сериозни нарушения на правата на човека", свързани с използването на "прекомерна сила" срещу продемократичните протести след преврата от октомври 2021 г., който доведе Бурхан и Дагло на власт.

Разграбени съоръжения на ООН

По данни на здравното министерство на Судан най-малко 528 души са загинали, а близо 4600 са ранени, но има опасения, че броят на жертвите е много по-голям.

Сраженията се разпространиха и в целия Судан, особено в отдавна размирния регион Дарфур, където свидетели съобщават за интензивни конфликти и грабежи.

ООН съобщи, че най-малко 96 души са загинали в Ел Женейна, Западен Дарфур.
Световната програма по прехраната на ООН предупреди, че размириците могат да доведат до глад още милиони хора в страната, където 15 милиона души вече се нуждаят от помощ, за да избегнат глада.

По данни на Световната здравна организация, в Хартум функционират само 16 % от здравните заведения, като много от тях са обстрелвани.

В неделя първият самолет на Червения кръст донесе 8 тона хуманитарна помощ от Йордания в Порт Судан, който досега не е засегнат от боевете и служи като евакуационен център.

Помощта включва хирургически материали и медицински комплекти за стабилизиране на 1500 пациенти.
Регионалните сили се присъединиха към преговорите, за да помогнат за прекратяване на насилието.

Пратеник на Бурхан се срещна в неделя в Рияд с министъра на външните работи на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан, който призова за възстановяване на спокойствието в Судан, съобщиха от министерството му.

Египет свика за днес среща на постоянните делегати на Арабската лига, за да обсъдят "ситуацията в Судан".
БГНЕС