Сблъсъци между полицаи и демонстранти в Берн и Копенхаген
Сблъсъци между полицаи и демонстранти в Берн и Копенхаген / снимка: БГНЕС
Сблъсъци между полицаи и демонстранти избухнаха в Берн и в Копенхаген, предаде Франс прес.

Митинг на популистката десница от Швейцарска народна партия/Демократичен съюз на центъра (ШНП/ДСЦ) прерасна в улична битка между привърженици на крайната левица и полицаи в швейцарската столица.

Между 5000 и 6000 симпатизанти на ШНП/ДСЦ организираха поход по улиците на Берн преди федералните избори на 21 октомври. Началото на колоната обаче беше блокирано от контрадемонстранти от крайната левица. Полицията за борба с безредиците се опита да ги прогони, но сблъсъкът прерасна в улични схватки по улиците на стария град. Полицаите използваха сълзотворен газ срещу привържениците на крайната левица, които ги замерваха с бутилки.

Десетина полицаи и трима демонстранти са леко ранени. ШНП/ДСЦ, която се обяви срещу джамиите в швейцарските градове, е сочена за основен победител на изборите на 21 октомври, отбелязва Ройтерс. Кампанията й предизвика критики на правозащитни организации и представители на ООН.

В центъра на датската столица Копенхаген също избухнаха сблъсъци между полицията и младежи, протестиращи срещу затварянето на младежки център през март. Полицаите използваха сълзотворен газ срещу младежите, които хвърляха димки, опитваха се да преминат полицейските заграждения и се катереха по полицейските коли. По първоначални данни 75 души са задържани.