Сближаването между Русия и Турция не тревожи Вашингтон
Сближаването между Русия и Турция не тревожи Вашингтон / Guliver/Getty Images

Съединените щати не изпитват безпокойство от значителното затопляне на отношенията между Русия и Турция след неотдавнашния период на охлаждане, и от перспективата за укрепване на двустранните военно-технически връзки между Москва и Анкара.

Това заяви вчера на редовния брифинг за журналисти говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби, предаде ТАСС.

Путин и Ердоган разтопиха ледовете (ВИДЕО)

"Що се отнася до промените в двустранните отношения между Турция и Русия, това си е тяхна работа. Разбира се, не съществува забрана за това. Няма причини за безпокойство", заяви Кърби. Той отбеляза, че Турция остава съюзник (на САЩ) в НАТО и важен партньор в борбата срещу "Ислямска държава".

От своя страна САЩ ще продължат да търсят пътища за задълбочаване и укрепване на собствените си отношения с Турция, увери Кърби. Той охарактеризира Анкара като "ключов съюзник, партньор и приятел" на САЩ и отново отхвърли обвиненията за причастност на Вашингтон към неотдавнашния опит за държавен преврат в Турция.

Турция: Ако САЩ не ни върнат Гюлен, отношенията ни са пред провал

В същото време, отбеляза говорителят на Държавния департамент, САЩ не смятат да си затварят очите пред ограничаването, по тяхна оценка, на демократичните права и свободи в Турция.

Вашингтон "не се страхува да изразява, в частни разговори и публично, своето безпокойство по този въпрос, защото "бъдещето на Турция е от голямо значение" за САЩ, добави американският дипломат.

Източник: БТА