Ако Северна Корея извърши ядрен опит, САЩ веднага ще поискат в ООН засилване на санкциите срещу Пхенян, предупреди американската посланичка в организацията след провала миналата седмица на американска резолюция срещу КНДР, блокирана от Китай и Русия, предаде Франс прес.

Запитана ще има ли нов опит да се прокара резолюция срещу Пхенян в ООН, Линда Томас-Грийнфилд, чиято страна през май бе председател в Съвета за сигурност, отговори категорично: "Със сигурност, ще го направим!".

Обаче "трябва първо да приложим санкциите, на които вече имаме право", преди, "естествено, да настояваме за допълнителни санкции, както се опитахме да прокараме напоследък", подчерта вчера американската дипломатка.

Ким Чен-ун предупреди, че Северна Корея може да нанесе „превантивен“ ядрен удар

След като Китай и Русия наложиха на 26 май в Съвета за сигурност вето върху американска проекторезолюция, засилваща международните санкции срещу Пхенян и неговите пускове на балистични ракети, Вашингтон обвини Москва и Пекин, че вдъхват смелост на КНДР, и обеща нови едностранни наказателни мерки. Северна Корея разполага с балистични оръжия и атомни бомби, но според дипломати още не е успяла да обедини тези технологии и да се сдобие с ракети с ядрени бойни глави. 
 
БТА