Севернокорейският лидер Ким Чен-ун предупреди отново, че при заплаха КНДР може да използва превантивно ядреното си оръжие. Той също така похвали висшия команден състав на армията за организацията на военния парад в Пхенян в началото на седмицата, предаде Асошиейтед прес.

Ким изрази "категоричната си воля" да продължи да развива своята въоръжена с ядрено оръжие армия така, че тя да може, ако е необходимо, "превантивно и цялостно да възпре и осуети всякакви опасни опити и заплашителни ходове, включително постоянно изострящите се ядрени заплахи от страна на враждебни сили", се казва в съобщение на официалната Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА).

Ким Чен-ун: Северна Корея ще ускори развитието на ядрения си арсенал

КЦТА посочи, че Ким е извикал военните си, за да ги похвали за свършената от тях работа по парада в понеделник, на който Северна Корея показа най-големите оръжия от военната си ядрена програма, включително междуконтинентални балистични ракети, способни да достигнат континенталната част на САЩ, както и редица ракети с по-малък обсег, които стават все по-голяма заплаха за Южна Корея и Япония. КЦТА не уточни кога се е състояла срещата.

Парадът по случай 90-годишнината от създаването на севернокорейската армия се състоя в момент, когато Ким реши да възобнови ядрената си политика, чиято цел е да накара САЩ да се примирят, че страната му е ядрена сила, и да отменят тежките икономически санкции. Пред хиляди войници и зрители, мобилизирани за събитието, Ким обеща, че ще развива ядрените си сили "възможно най-ускорено", и заплаши, че ще ги използва, ако бъде предизвикан. Той каза, че в ситуации, при които "фундаментални интереси" на Северна Корея, са заплашени отвън, мисията на ядрените му оръжия никога няма да се сведе само до това да "служат като средство за възпиране на война". Ким обаче не уточни кои ситуации има предвид.

Северна Корея изстреля две ракети в посока Японско море, прелетели са 110 километра

Само от началото на тази година Северна Корея е извършила 13 ракетни изпитания, включително първото от 2017 г. изпитание на междуконтинентална балистична ракета. Ким се опитва да се възползва от благоприятната среда, за да продължи с развитието на оръжейната си програма, докато Съветът за сигурност на ООН остава разделен и на практика парализиран заради войната на Русия в Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.
БТА