Рано сутринта в неделя Северна Корея е изстреляла две ракети по посока Японско море, които са прелетели 110 километра и са достигнали височина от 25 километра, съобщи южнокорейската армия, цитирана от ДПА. Това е същата скорост, с която прелетя и ракетата, които беше изстреляни на 4 март, отбелязва агенцията. Тогава Южна Корея и Япония казаха, че става въпрос за балистична ракета. 

Експерти подозират, че изстреляните днес обекти вероятно също са балистични ракети с малък обсег.

По-рано днес севернокорейската държавна информационна агенция КЦНА съобщи, че лидерът Ким Чен-ун е „наблюдавал тестовото изстрелване на нов вид тактическо управляемо оръжие“. Агенцията не съобщи подробности къде и кога е извършено изпитанието, но каза, че е "проведено успешно". 

Ким Чен-ун присъства на изпитанието на ново оръжие

В края на миналия месец Северна Корея извърши изпитание на ракета, за която се подозира, че е междуконтинентална. Това беше в противоречие с резолюциите на ООН за забрана на тестването на ракети с какъвто и да било обсег, които могат да носят ядрени бойни глави. Заради програмата си за ядрени оръжия Пхенян е подложен на строги санкции. 

Според експерти ракетите с малък обсег на Северна Корея са предвидени предимно за атаки срещу обекти в съседната Южна Корея и за преодоляване на вражеската противовъздушна защита.

Сестрата на Ким Чен-ун: Северна Корея ще атакува с ядрено оръжие Южна Корея, ако бъде предизвикана

Поредното изпитание беше проведено от Северна Корея само ден преди началото на планирано деветдневно съвместно военно учение на Южна Корея и САЩ.

Южнокорейската армия днес съобщи, че учението включва компютърни симулации, с които да се подобрят възможностите за обща готовност, но не и тренировки на терен.
БТА