/ Guliver/Getty Images
Следващият пакет военна помощ на Белия дом за Украйна ще включва боеприпаси и превозни средства, но не и нови оръжия или системи за ПВО. Това съобщиха днес за Ройтерс двама представители на администрацията, запознати с въпроса за новата помощ на стойност 725 млн. долара. 

Пакетът, който може да пристигне до следващия петък, е първият, откакто Русия предприе нова поредица от ракетни атаки срещу населени места в Украйна. Според източниците, пожелали анонимност, съдържанието и стойността на новата помощ може да бъдат променяни до последния момент. 

Един от служителите уточни, че пратката няма да съдържа средства за защита от руските ракетни нападения. По думите му пакетът е предназначен да подсили потенциала на Украйна в нейната контраофанзива, с която тя отвоюва обширни окупирани територии през последните няколко седмици. 

Боеприпасите и превозните средства, включително джипове „Хъмви“, ще бъдат пратени съгласно схема за специални президентски пълномощия, които не изискват одобрението на Конгреса. Затова доставката може да бъде изпълнена през следващите няколко дни, отбелязва Ройтерс. 

Отделно Украйна очаква този месец от САЩ и Германия доставки на усъвършенствани системи за ПВО, каза по-рано днес украинският министър на отбраната Олексий Резников.
БТА