САЩ разполагат в Япония мобилна система за ранно откриване на ракети
САЩ разполагат в Япония мобилна система за ранно откриване на ракети / netinfo

Американската армия за пръв път разположи в Япония мобилна система за засичане на ракети. Мярката е в рамките на усилията, полагани от САЩ за защита на архипелага от евентуална севернокорейска атака, заяви японското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.

Системата представлява специален автомобил, оборудван с три сателитни антени и компютри за обработка и анализ на събраната информация. Целта е да се гарантира ранно предупреждение за ракети, изстреляни в посока Япония. Предвижда се данните незабавно да бъдат получавани от американските сили в страната и от японското правителство.

Мобилният комплекс е доставен в базата Мисава в северната префектура Аомори. Той ще бъде управляван от 18 американски военни, командировани за целта от поделение в щата Колорадо. Друга подобна система вече действа в Южна Корея, посочва агенцията.

От 1999 г. насам Япония и САЩ разработват съвместно система за противоракетна отбрана на архипелага, за която Токио е решил да отпусне през 2007-2008 г. 1,3 млрд. долара. Решението бе взето, след като севернокорейска ракета прелетя през 1998 г. над

Япония, преди да падне в Тихия океан. Действията по тази програма бяха ускорени, след като на 5 юли 2006 г. Пхенян изстреля пробно 7 нови балистични ракети, които потънаха в Японско море, припомня АФП.