/ Gulliver/Getty Images
Съединените щати планират да съкратят значително военното си присъствие в Западна Африка, дори да изтеглят изцяло войниците си, участващи в борбата срещу тероризма. Това съобщи в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на американски официални представители, предаде Франс прес.

Тръмп: САЩ ще се справят успешно с "коледния подарък" от Северна Корея

Според вестника въпросът понастоящем се обсъжда в Пентагона, в рамките на плановете за генерално предислоциране на американските войски, и никакво решение няма да бъде взето преди януари.

Министърът на отбраната Марк Еспър желае преразглеждане на американското военно присъствие по света, изоставяйки контратерористичните си мисии, за да се съсредоточи по-добре върху два приоритета - Китай и Русия, отбелязва вестникът.

Путин: Русия ще продължи да укрепва ядрените си сили

Първият етап от това съкращаване на операциите в чужбина засяга Африка, където САЩ са разположили между 6000 и 7000 военни в западната част на континента, както и в източната, главно в Сомалия.

Евентуално американско изтегляне от Западна Африка ще представлява тежък удар за френските сили, които се бият срещу джихадистки групировки в Мали, Нигер и Буркина Фасо, отбелязва "Ню Йорк таймс". Подкрепата на Вашингтон за тези операции, в частност в областта на разузнаването и логистиката, струват на Пентагона около 45 милиона долара всяка година, добавя вестникът.

САЩ дават 175 млн. военна помощ на балтийските държави

По време на предизборната си кампания през 2016 г. президентът Доналд Тръмп обеща да прекрати "безкрайните войни", припомня АФП. Той вече обяви значително съкращаване на броя на американските войници, разположени в Сирия и смята да направи същото в Афганистан, където САЩ са ангажирани военно от близо 20 години.
БТА