САЩ даряват бронирани джипове на Афганистан
САЩ даряват бронирани джипове на Афганистан / netinfo

Съединените щати дариха на афганистанската армия 213 бронирани джипа "Хъмви" и 12 000 бройки огнестрелно оръжие по линия на американската програма за военна помощ, предаде Франс прес.

Дарението на обща стойност неколкостотин милиона долара, беше връчено на церемония в присъствието на президента Хамид Карзай и висши афганистански и американски офицери.

Дарението "доказва дългосрочния ангажимент на Съединените щати и тяхната воля да подкрепят афганистанската национална армия", заяви американският генерал Робърт Дърбин, който ръководи обучението на афганистанските войници. "Тези модерни технологии са стъпка към новия облик на афганистанската армия - добре въоръжена, добре обучена, добре командвана и автономна", каза той.

"Нашите офицери и младежите в нашата армия трябва да служат изключително само на националните интереси и да не бъдат в услуга на каквато и да било политическа линия, партия или фракция", изтъкна Карзай и благодари за щедрото дарение.

Афганистанската армия наброява под 40 000 военнослужещи, недобре оборудвани и недобре обучени, отбелязва АФП. Предвидено е до 2009 г. численият състав на армията да достигне 70 000 души. Според високопоставени афганистански военни за гарантиране на сигурността на страната са необходими 200 000 военнослужещи.