Уенди Шърман
Уенди Шърман / БТА
САЩ и съюзниците им от НАТО трябва да останат бдителни за сигнали, че руският президент Владимир Путин  би могъл да използва тактическо ядрено оръжие в хода на "контролирана" ескалация на войната в Украйна, заяви американският заместник-държавен секретар Уенди Шърман, предаде Ройтерс.

Шърман отправи предупреждението при откриването на годишната конференция на алианса за контрол на въоръженията, която за първи път от 2004 г. насам се провежда в Северна Америка. 

"Всички ние видяхме и се притеснихме от това, че Владимир Путин може да използва… нестратегическо тактическо ядрено оръжие или да прибегне до някакъв демонстративен ефект за ескалация, но при контролиран риск", каза Шърман. "От изключително решаващо значение е да останем бдителни", допълни тя.

На 25 март Путин заяви, че Русия се подготвя за разполагането на тактически ядрени оръжия в съседен Беларус, за да може "да използва тази заплаха по контролиран начин", припомни високопоставеният американски дипломат.

ООН: Рискът от използване на ядрено оръжие е най-висок от Студената война насам

Тактическите ядрени оръжия са предназначени за бойното поле или за удари срещу ограничени военни цели, отбелязва Ройтерс.
Руският президент отрича да има каквито и да е намерения да използва ядрени оръжия в Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в началото на конференцията, че планът на Путин да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, е дългосрочен  модел на "опасна, безотговорна ядрена реторика", която засилва "бруталното отношение към Украйна".
Николай Велев/БТА