/ ThinkStock/Getty Images
ООН предупреди, че рискът от използване на ядрено оръжие е по-висок, от когато и да било след Студената война, след като Русия планира да разположи тактическите си ядрени оръжия в Беларус.

На 25 март Русия обяви, че е постигнала споразумение с Беларус за разполагане на нестратегическите си ядрени оръжия в Беларус, която е близък съюзник на Москва.

"Войната в Украйна е най-яркият пример за този риск", заяви върховният представител на ООН по въпросите на разоръжаването Изуми Накамицу пред Съвета за сигурност.

Още през февруари Русия преустанови участието си в Договора Нов СТАРТ - последния останал договор за ядрени оръжия между Вашингтон и Москва.

САЩ спряха да обменят данни за ядрените си сили в отговор на прекратяването на участието на Русия в договора.

Заместник-посланикът на САЩ в ООН Робърт Ууд заяви, че никоя друга страна освен Русия не нанася такива щети на контрола върху въоръженията.

"Никоя страна не заплашва Русия или президента (Владимир ) Путин", каза той. 

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя защити неотдавнашния ход на страната си и заяви, че "тук има обща логика на нашите бивши западни партньори.

Логиката е, че Русия е отговорна за всички недъзи на днешния свят. Ние не сме изненадани от това".

Заместник-посланикът на Китай в ООН Гън Шуанг се противопостави на всяка ядрена война, като заяви, че ядрената война "не може да бъде спечелена" и "никога не може да бъде водена".