Саркози: Има сближаване на позициите на Франция и Русия за Иран
Саркози: Има сближаване на позициите на Франция и Русия за Иран / снимка: BGNES

Френският президент Никола Саркози окачестви първия си разговор с руския си колега Владимир Путин като задълбочен и открит, позволил сближаване по въпроса за иранската ядрена програма, предаде Франс прес.

"В продължение на три часа водихме много дълга дискусия, задълбочена, открита, интригуваща", каза вчера Саркози на среща с френски журналисти след вечерята му с Путин в президентската резиденция в Ново Огарьово край Москва.

"Позициите ни се сближиха силно...наистина почувствах сходство", каза френският държавен глава, без да посочва повече подробности за същността на разговорите.

За разлика от Франция Русия не подкрепя приемането от Съвета за сигурност на ООН на нови санкции срещу Иран. По въпроса за Косово, по който Париж и Москва също имат различия, френският президент каза, че "у Путин е открил желание да не се затваря вратата за решение, което би позволило да се избегнат униженията".

Говорихме за път, който би могъл евентуално да позволи сближаване на гледните ни точки, каза още Никола Саркози, без да разкрива подробности. Той уточни само, че не става въпрос непременно за подялба на сръбската област. Сърбия, която е подкрепяна от традиционния си съюзник Русия, отказва категорично да подкрепи идеята за независимост на Косово. Москва заплаши да използва правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН по въпроса.

Двамата държавни глави са обсъдили и ситуацията с правата на човека в Русия, по-специално убийството на журналистката Анна Политковская преди една година, репресиите срещу хомосексуалистите и Чечения.. Френският президент Никола Саркози пристигна вчера на първото си официално посещение в Русия, откакто зае поста през май тази година.