Руснак, убил швейцарски диспечер, назначен на висок пост в Северна Осетия
Руснак, убил швейцарски диспечер, назначен на висок пост в Северна Осетия / netinfo

Руснакът, който уби швейцарския диспечер, виновен за тежката самолетна катастрофа над Боденското езеро през 2002г, при която загинаха повече от 70 деца включително членове на семейството му, бе назначен на висок пост в република Северна Осетия, предаде Ройтерс.

Виталий Калоев уби с нож диспечера Петер Нилсен, който бе на смяна в трагичната нощ на 2002 г., когато руски Самолет Ту-154 , превозващ деца на път за Испания, се сбъска над Боденското езеро с транспортен Боинг. Калоев бе осъден на осем години затвор. Той бе посрещнат като герой в родината си, когато се завърна през ноември миналата година, след като излежа две трети от присъдата си.

Разследването показа, че серия от диспечерски грешки и неправлини указания са довели до сблъсъка на самолетите във въздуха. Във фаталната нощ не е работела част от комуникационната система на швейцарските диспечери, самият Нилсен дал противоречиви команди и не следил достатъчно отговорно трафика в своя участък, показа проведеното по късно разследване.