/ iStock/Getty Images
Руски гражданин се призна за виновен вчера в управляване на уебсайт, чрез който много хора участвали в измами с кредитни карти за над 20 милиона долара, предаде Асошиейтед прес.

29-годишният Алексей Бурков от Санкт Петербург направи признанието във федерален съд във Вирджиния по обвинения, които включват измама и пране на пари.
През ноември Бурков беше екстрадиран в САЩ от Израел, въпреки възраженията на руските власти.

Вивш банков шеф в САЩ с доживотна забрана за работа и глоба от 17,5 млн. долара

В обвинителния акт се казва, че Бурков е управлявал сайт, наречен "Кардпланет", който давал възможност на хора да купуват номерата на крадени кредитни карти на цена от 3 до 60 долара. Купувачите използвали данните от кредитните карти, за да правят мошенически покупки, чиято обща стойност достигнала 20 милиона долара.

Прокурорите твърдят, че Бурков предлагал дори връщане на парите за покупката на банкови данни, ако се окаже, че картата не може повече да бъде използвана.

Лондон екстрадира бизнесмен във Франция, котйо е свързан с дело срещу Саркози

Бурков призна вчера пред съда, че е ръководил и втори уебсайт, присъединяването към който ставало само след покана. Той давал възможност на киберпрестъпници да продават крадени данни.

Израелски представители изказаха предположение, че Русия се е опитвала да уреди освобождаване на Бурков в замяна на пускането от затвора на 26-годишната израелка Наама Исахар, осъдена в Москва на седем години лишаване от свобода за притежание на няколко грама марихуана.

Бурков може да получи наказание до 15 години затвор при прочитането на присъдата на 8 май.
БГНЕС