/ iStock/Getty Images
Той твърди, че е жертва на "съдебен капан".
Британски съд постанови екстрадицията на френско-алжирски бизнесмен, издирван във Франция, като част от разследване за предполагаемо либийско финансиране на предизборната кампания на експрезидента Никола Саркози през 2007 г., съобщи Националната финансова прокуратура пред АФП в четвъртък.

60-годишният Александър Джурхи беше арестуван на летище Хийтроу през януари 2018 г. по европейска заповед, издадена от френски съдии по обвинение за присвояване на публични средства и корупция.

Бившият шеф на Интерпол беше осъден на над 13 години затвор заради корупция

Оттогава Джурхи е под гаранция, под домашен арест в Лондон заради сърдечни проблеми.

Френски следователи разглеждат предполагаемото му участие в продажбата на вила във френските Алпи през 2008 г. на стойност 1,3 милиона евро за "напомпана цена" от около 10 милиона евро.

Арестуваха директора на сръбските железници за 10 хил. евро подкуп

Либийски инвестиционен фонд, управляван от Башир Салех, бившият шеф на кабинета на сваления лидер Муамар Кадафи, купува имота, а Джурхи е заподозрян, че е негов истински собственик.

Освен това Джурхи е обвинен, че е платил 500 000 евро на помощника на Саркози Клод Гуан, "така че той да използва позицията си за извършване на различни интервенции, за да помогне на г-н Джурхи в неговите бизнес дела".

Бившият френски президент Никола Саркози отива на съд за корупция

Бизнесменът твърди, че е жертва на "съдебен капан".

Според европейското законодателство британските власти разполагат с десет дни да изпълнят последното решение на съда, взето в сряда, да изпратят Джурхи във Франция. Няма допълнителна възможност за обжалване.

Започва съдебният процес срещу бившия президент Никола Саркози

Бизнесменът също оспори валидността на заповедите за арест срещу него, като заяви, че никога не е бил в бягство.

Тази жалба ще бъде разгледана от Апелативния съд в Париж на 19 март, заедно с молби за обезсилване на разследването, подадена от Саркози, Гуан и други бивши министри.
БГНЕС