Руските митничари заловиха предназначен за Иран радиоактивен метал
Руските митничари заловиха предназначен за Иран радиоактивен метал / снимка: БГНЕС, архив

Руската митническа служба съобщи, че е иззела радиоактивен метал от багажа на ирански пасажер, пътуващ за Техеран, предаде Асошиейтед прес.

Говорителката на службата Ксения Гребенкина казала за АП, че багажът е бил претърсен преди известно време, но не уточнила кога. Иранецът трябва да е задържан, допълнила тя.

Федералната митническа служба посочва в изявление за печата, че нейни служители са открили 18 парчета метал на московското летище Шереметево, след като алармата за радиация се задействала. Приборите отчели радиационни нива 20 пъти над нормата.

Прокуратурата е започнала разследване по случая, заяви Гребенкина.

Парчетата съдържали натрий-22, радиоактивен изотоп на натрия, който може да се произведе в ядрен ускорител, предава БТА. Натрий-22 е изотоп, излъчващ позитрони, който има медицинско приложение, включително за радиоактивен резонанс.

Сергей Новиков, говорител на ядрената агенция Росатом, посочил за АП, че е почти невъзможно парчетата метал да са от Росатом и че изотопът се произвежда в ускорител на частици, а не в ядрени реактори.

В Русия университети, научни институти и медицински центрове разполагат с технологията за извличането му, добавил той. Новиков казал, че Росатом никога не е продавала натрий-22 на Иран, но че го е снабдявала с други видове медицински изотопи.