Руски войски се подготвят да напуснат района на границата с Украйна
Руски войски се подготвят да напуснат района на границата с Украйна / снимка: БГНЕС

Руски войски, участвали във военните упражнения в три граничещи с Украйна провинции, са разглобили екипировката си и се насочват към гарите и летищата за връщане в постоянните си бази, съобщи министерството на отбраната.

Кремъл заяви в понеделник, че руският президент Владимир Путин е казал на министъра на отбраната да разпореди връщането на войските в базите им след ученията в Ростов, Белгород и Брянск, но НАТО и САЩ казват, че не са видели признаци за изтегляне, напомня БТА.

Изявление на министерството казва, че войсковите единици са прекарали 24 часа в разглобяване на полевите лагери, събиране на екипировка и подготвяне на военните автомобили и в момента "се придвижват към гарите и летищата", за да се върнат в базите си, предава агенция РИА Новости. Министерството на отбраната потвърди, че е направено такова изявление, но не уточни колко войници ще напуснат границата. Съществено изтегляне може да намали напрежението преди президентските избори на 25 май в Украйна.

НАТО заяви, че Русия е струпала 40 хиляди войници близо до границата, което повиши напрежението между Москва и Запада след промените в Украйна и руската анексия на Крим. Отношенията достигнаха най-ниската си точка след края на Студената война. Говорителят на Пентагона контраадмирал Джон Кърби заяви вчера, че САЩ са забелязали много малки придвижвания на войски от и към граничната зона. Вашингтон би искал да види оттеглянето на значително количество войски обратно към базите им, каквото за момента не се е случило, подчерта той.