/ iStock/Getty Images
Учени от Московския държавен университет "М. В. Ломоносов" разработват препарат, който ще може да забави разпространението на ракови метастази в организма посредством изкуствено състаряване на ракови клетки, предаде ТАСС.

"Сътрудници на университета анализираха връзката между механизми на преждевременното и естественото стареене, като бяха изследвани обвивките на клетъчни ядра", оповести пресслужбата на университета. "Въз основа на получените данни учени разработват съединение, което ще регулира строежа и механичните свойства на обвивката на ядрото. Съединението ще допринесе да се предотврати разпространението на ракови клетки в организма, предизвиквайки стареенето им", става ясно от проекта.
Учените изследвали строежа на обвивката на клетъчното ядро и един от слоевете, разположен между външната и вътрешната мембрана - ядрената ламина. Става въпрос за мрежа нишковидни протеини, съставена главно от протеини ламин А. Ядрената ламина участва в разположението на хромозома в ядрото и защитава генния материал на ядрото от увреждания. При това нарушеното съзряване на ламин А води до заболявания, като синдром на ускореното стареене, а при ракови метастази в организма свързаният с този протеин ген в редица случаи се изключва. Учените смятат, че това може да е причината за бързото разпространение на рака.