Руски съд осъди военен на 12 години затвор за държавна измяна
Руски съд осъди военен на 12 години затвор за държавна измяна / netinfo

Руски военен съд осъди полковник от въоръжените сили на 12 години затвор при строг режим по обвинение в държавна измяна и шпионаж в полза на неназована европейска страна, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Разследването установило, че намирайки се в чужбина, полковникът от резерва Валентин Шабатуров бил вербуван от специалните служби на европейска държава и активно им сътрудничил в продължение на седем години. От 1999 г. до 2006 г. той предавал сведения, представляващи държавна тайна, с което е навредил на националната сигурност на Русия. За дейността си Шабатуров получавал възнаграждение в чужда валута. Според следствието за този период той е получил 100 000 долара.

Съдът е определил минималното наказание, предвидено за подобни дейния, вземайки предвид смекчаващи вината обстоятелства, включително чистосърдечното самопризнание и разкаяние на подсъдимия, каза говорител на съда. Въпреки това Шабатуров беше лишен от воинско звание и му бяха отнети държавните медали.

45-годишният Шабатуров беше арестуван от агенти на Федералната служба за сигурност през март 2006 г. на московско летище.

Осъждането му е вторият подобен случай в Русия за последните осем месеца, отбелязва Ройтерс. През август м. г. руски полковник беше осъден на 13 години затвор по обвинение, че десет години е продавал държавни тайни на Великобритания.

Според Москва това е довело до разкриване на десетина руски шпиони в чужбина.