Може да има сблъсъци и дори погроми, но не и организиран въоръжен преврат срещу властта в САЩ, заяви руски експерт
Може да има сблъсъци и дори погроми, но не и организиран въоръжен преврат срещу властта в САЩ, заяви руски експерт / БТА
Възможни са въоръжени протести в САЩ и дори погроми в навечерието на встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън, което е насрочено за 20 януари, но не бива да се очакват опити за организиран преврат, заяви пред РИА Новости директорът на Руския съвет по международни отношения Андрей Кортунов.

В понеделник медиите съобщиха, позовавайки се на вътрешен документ на ФБР, че въоръжени протести се планират във всички щати на САЩ от тази седмица поне до встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън на 20 януари. Според ФБР въоръжена група, известна на бюрото, планира да се отправи към Вашингтон на 16 януари.

Според Кортунов в никоя държава няма гаранция, че някои от нейните граждани, особено тези с радикални възгледи, няма да излязат с оръжие и да се опитат да декларират позициите си в подобна екстремистка форма.

„Струва ми се обаче, че опасенията за някакви сериозни, добре организирани и щедро финансирани нелегални сили, способни да излязат с оръжие по улиците на американските градове и всъщност да извършат държавен преврат, са силно преувеличени, тъй като в американската култура няма такава традиция. Институциите на американската демокрация съществуват повече от век“, каза Кортунов.

"Мисля, че ще има протести и поддръжниците на настоящия президент няма да се откажат толкова лесно и не изключвам сблъсъци - всъщност вече ги наблюдавахме. Може да има някои жертви, дори са възможни погроми - като това, което видяхме миналата година, по време на расовите вълнения. Но не трябва да се очакват организирани опити за преврат. Поне нищо не подсказва това и ако има такава вероятност, тя е нищожно малка", категоричен е експертът.

Властите в редица щати на САЩ засилват мерките за сигурност в столиците на щатите на фона на предупрежденията на ФБР за възможни вълнения преди церемонията по встъпването в длъжност на Байдън.

Миналата сряда, когато Конгресът одобри президентските избори, се проведе митинг на десетки хиляди привърженици на Тръмп във Вашингтон. След това тълпата обсади Капитолия, където заседаваха двете камари на Конгреса, нахлу в сградата и предизвика погром в нея. Към момента са известни пет жертви от щурма.

Превод и редакция: DarikNews