Милионите цеви огнестрелно оръжие в домовете на американците са допълнителен рисков фактор в САЩ, смята британски политик
Милионите цеви огнестрелно оръжие в домовете на американците са допълнителен рисков фактор в САЩ, смята британски политик / iStock/Getty Images
Бившият британски външен министър Дейвид Милибанд прогнозира "балканизация" за САЩ, като определи като „безпрецедентен“ щурма на Капитолия от привърженици на Тръмп, съобщи „Дейли Мейл“.

Кой е в „армията“ на Тръмп, как тя се роди и плъзна от алтернативните мрежи

Според дипломата привържениците на Тръмп са „тълпа ненавистници“, които са посегнали на „свещени демократични институции“. Бившият британски министър е уверен, че „огънят на омразата“ все още не е потушен и последните събития във Вашингтон няма да сложат край на кризата.



Според Милибанд съществува риск САЩ да станат като Балканите от периодите на война и кръвопролития. Под „балканизация“ той разбира процеса на разпадане на региона на разпокъсани етнически групи, обединени само от общо географско местоположение и разкъсвани от вражда и противоречия.

И рогатият от щурма в Капитолия бе арестуван

"Това е опасността за Америка днес - настоящото напрежение не се ограничава само до часовите зони или дори политиката. Те засягат много по-належащи въпроси - култура, самовъзприятие, смисъл, мироглед", каза Милибанд.

6 пъти отказали подкрепления при щурма на Капитолия

Тези противоречия се разпалват от новинарските машини, които предпочитат клеветите пред дебатите, каза още той. В случая със САЩ това е изпълнено със сериозни рискове, тъй като много американци притежават голям брой огнестрелно оръжие.

Социалните мрежи си измиха ръцете с Тръмп, но кръвта е и по техните ръце

На 6 януари поддръжници на Доналд Тръмп нахлуха в сградата на Капитолия. Четирима протестиращи и един полицай бяха убити. Размириците забавиха одобрението на победата на Джо Байдън на президентските избори с няколко часа. Демократите в Конгреса възнамеряват да започнат втора процедура по импийчмънт на Тръмп в Камарата на представителите по обвинения в подстрекателство към насилие и размирици.

Превод и редакция: DarikNews