Туитър в продължение на години позволяваше на Тръмп неща, за които бяха заличавани акаунтите на други потребители
Туитър в продължение на години позволяваше на Тръмп неща, за които бяха заличавани акаунтите на други потребители / Gulliver/Getty Images
Това, което не се позволява на останалите потребители на социалните медии, дълго бе разрешавано на Доналд Тръмп. След събитията на Капитолия в сряда акаунтите на действащия президент бяха блокирани. Когато вече бе много късно.

Коментар на Маркус Бьом, Der Spiegel

Малко преди края на мандата на Доналд Тръмп, в Интернет се случи това, което се изискваше и трябваше да стане от години: Twitter, Facebook, Instagram и Snapchat блокираха профилите на Доналд Тръмп в социалните мрежи. Акаунти, за които президентът на САЩ е много загрижен – особено за Twitter и Facebook, които от много време му разрешават да прави неща, за които другите потребители бързо биха били издухани от платформите им.

Тръмп разпространи многобройни фалшиви новини, обиди мнозина и публикува неща, прославящи насилието. Като - „Ако Иран иска да се бие, това ще бъде официалният край на Иран“. Или познатата от историята като поговорка - „Когато започне плячкосването, започва и стрелбата“ (When the looting begins, the shooting begins") .

Коя е 35-годишната Ашли Бабит, застреляна в Капитолия?

След бурята в Капитолия, при която хиляди привърженици на Тръмп и привърженици на теорията на конспирациите потопиха в хаос едно от най-символичните места в американската столица Вашингтон, службите решиха да изключат цифровите мегафони на Доналд Тръмп, най-мощният инициатор на протестите. Засега.

Първо Twitter блокира акаунта на Тръмп, в който той е следван от 88 милиона потребители, за дванадесет часа - заради съобщения, в които Тръмп разпространява неверни твърдения за изборния резултат и опровергава случващото се на Капитолия. Ако има по-проблемни публикации, той е заплашен с постоянно блокиране на акаунта, обяви Twitter в изявление.

Във Facebook и Instagram публикациите на Доналд Тръмп вече не трябва да се появяват в продължение на 24 часа (впоследствие забраната бе продължена до края на мандата му – бел. Ред.). Сроковете създават впечатление, че компании за милиарди все още нямат стратегия за това как трябва да продължат нещата с Тръмп и неговите канали. Официално президентът все още е на поста си за още цели две седмици.

Безредици в САЩ: Протестът в подкрепа на Тръмп нахлу в Капитолия (+18 ВИДЕО)

Технологическите компании отдавна спорят за това как да се справят с речта на омразата и неверните твърдения на Тръмп - понякога горчиво. В сряда, според служителите, вътрешните дебати във форум във Facebook по въпроса дали да се свали незабавно Тръмп от платформата бяха спрени. Три дискусии във форума по темата бяха приключени от администраторите чрез временно замразяване на публикациите, съобщава "Buzzfeed".

Марк Зукърбърг, който през пролетта публично се противопостави на проверките на истинността на фактите в политическите новини през пролетта, по-късно пише във вътрешно съобщение за „мрачен момент от историята на страната ни“.

Тръмп призова поддръжниците си да се приберат вкъщи (ВИДЕО)

Сблъсъкът на компаниите с опасната реторика на Тръмп сега достига своя връх. В социалните медии обаче предприемачът винаги е бил трол, който никога не е изглеждал особено заинтересован от конструктивни спорове. Но Доналд Тръмп беше и кандидат за президент, а по-късно и президент на САЩ, чиито изявления представляват световен интерес.

За някои потребители се прилагат специални правила

Twitter му позволи някои неща с оправданието за техните „изключения от обществен интерес“. „Като цяло предприемаме действия в Twitter, когато туитовете нарушават нашите правила“, казва правило на платформата. „Признаваме обаче, че понякога е в обществен интерес да се позволи на потребителите да преглеждат туитове, които иначе биха били изтрити.“

С други думи, когато някой толкова важен като Тръмп нарушава правилата, по-важно е Twitter да го документира за потомците, отколкото да противодейства на проблемните новини.

Въпреки подобни правила Twitter, от години любимата платформа на Тръмп, започна да добавя забележки за проверка на факти към някои от туитовете на президента миналия май. Тръмп беше раздразнен, той отговори, наред с други неща, с искането спешно да се преразгледат американските правила за отговорност за платформите - разбира се в негова полза.

Малко преди и след изборите в САЩ през ноември значителна част от акаунта на Тръмп се състоеше от туитове, които бяха маркирани като проблематични. Тръмп въпреки това продължи да изпробва докъде се простират границите му, така че оттогава един въпрос излиза все повече на преден план: за колко подстрекателства, за колко кампании срещу демокрацията социалните мрежи ще позволят на отиващия си президент да му се размине?

Когато в сряда Доналд Тръмп качи видео уж за предполагаемо умиротворение за своите последователи в платформата, Twitter съобщи за минути, че твърдението му за измама на изборите, което той поддържа, е оспорено. "Поради риск от насилие", туитът не може да бъде харесван, ретуитван или коментиран, обясняват още от социалната мрежа. По това време социалните медии все още бяха разрешени за Тръмп, но без социалното.

Скоро след това Twitter реши да спре акаунта на Тръмп и да блокира видеото, както и други две скорошни публикации на Тръмп.

Facebook и YouTube също изключиха видеосъобщението на президента офлайн. Според "Engadget", YouTube се позова на своите правила за публикации, свързани с изборите в САЩ. Мениджърът на Facebook Гай Роузен каза, че Facebook премахва видеоклипа, защото вярва, че той ще популяризира трайното насилие, вместо да намали риска от него.

Следващите няколко дни вероятно ще бъдат изключително неудобни за Twitter и Facebook. Шефовете на компаниите и техните одиторски отдели ще трябва да вземат трудни решения, освен ако Доналд Тръмп изведнъж не промени радикално стратегията си в социалните медии - в което вероятно никой не вярва.

Ако компаниите изхвърлят изцяло Тръмп от платформите си или го блокират за по-дълго, те ще бъдат посрещнати с негодуванието на милиони фенове на Тръмп в собствените им мрежи. Ако обаче президентът продължи да подклажда онлайн, те няма да могат да избягат от своята отговорност: Това, което думите на Тръмп биха могли да предизвикат, отдавна е очевидно. След бурята на Капитолия обаче вече не може да се избягва.

Инвеститорът Крис Сака написа в Twitter в сряда послание, адресирано до Джак Дорси и Марк Зукърбърг: „Кръв има по ръцете ви. В продължение на четири години се възползвате от този терор. Подбуждането към насилствено предателство не е изразяване на свободно мнение. "

Четири жертви при безредиците в Капитолия​​​​​​​

Алекс Стамос, бивш ръководител на сигурността във Facebook, написа в сряда малко преди забраната на акаунта, че по това време има само една последна причина изобщо да бъде запазен профила на Тръмп отворен: възможността той да се опита да върне отново в бутилката духа. „Но, както мнозина очакваха, това е невъзможно за него“, заяви Стамос, гледайки видеосъобщението на Тръмп, което по-късно беше изтрито. „Twitter и Facebook трябва да го изключат.“

Сенаторът Джо Манчин, демократ, който беше сред евакуираните от Капитолия в сряда, апелира към Twitter, че 12-часово блокиране е твърде малко. Тръмп е „опасност за нашата демокрация“, според Манчин: Той трябва да бъде забранен от Twitter за следващите 14 дни - тоест, докато вече не е президент.“

Превод и редакция: DarikNews