Няколко души бяха ранени при сблъсъци край Капитолия във Вашингтон, след като протестиращи поддръжници на президента Доналд Тръмп нахлуха в сградата, докато Конгресът утвърждаваше резултатите от изборите, които бяха спечелени от Джо Байдън през ноември. 

Полицията използва сълзотворен газ, светошумови гранати и електрошокове, за да разпръсне привържениците на Тръмп.

Жена загина, след като бе простреляна в гърдите на територията на Капитолия. Според Sky News поне петима са ранените при стрелбата.

Вицепрезидентът Майк Пенс, който скъса с Тръмп и отказа да отхвърли гласовете на Електоралната комисия, беше изведен от залата. Изведена бе и председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси. 
  Тя е изведена от Капитолия на носилка, покрита с кръв. 
 

FoxNews съобщи, че в библиотеката на Капитолия са открити няколко подозрителни пакета. 

Две взривни устройства са обезвредени в центъра на Вашингтон, едно от тях в комплекса на Капитолия, предаде Си Ен Ен, позовавайки се на федерален служител на реда. Според източника на телевизионния канал второто устройство е намерено в сградата на Националния комитет на Републиканската партия.

протест Тръмп
Gulliver/Getty Images

Медиите съобщиха, че редица офиси в пределите на конгресния комплекс са били евакуирани.

протест Тръмп
Gulliver/Getty Images

протест Тръмп
Gulliver/Getty Images

Членове на Камарата на представителите получиха нареждане от полицията да сложат противогази, след като сълзотворен газ беше разпръснат в Ротондата на Капитолия.
 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова протестиращите във Вашингтон да действат мирно.

"Моля, подкрепете нашата полиция и правоприлагащите органи. Те наистина са на наша страна. Останете спокойни!", написа той в Twitter.
 

Кметът на Вашингтон Мюриел Баузър със заповед наложи полицейски час в столицата на САЩ до 6,00 ч. утре.
По-рано Конгресът на САЩ започна процедурата за официално одобряване на резултатите от президентските избори в съвместно заседание със Сената. Бяха изразени първите възражения срещу резултатите от изборите и дискусията започна.

Група сенатори възразиха срещу одобрението на изборния вот от Аризона. След това вицепрезидентът Майк Пенс, председателстващ общата сесия на Конгреса, обяви, че събранието е закрито.

Превод и редакция: DarikNews