Пострадаха десетки протестиращи при битката за Капитолия, имаше ранени и от полицаите
Пострадаха десетки протестиращи при битката за Капитолия, имаше ранени и от полицаите / БТА
Действащият президент на САЩ Доналд Тръмп изпада във все по-голяма изолация, нападан от чужди и свои след кървавия щурм на Капитолия от негови привърженици, при който загина и жена от протестиращите.

Любимата му трибуна към Америка и света – Туитър, обяви, че блокира за 12 часа неговия профил. Социалната мрежа за пръв път заплаши, че може да бъде окончателно да заличи профила на милиардера.
 
Фейсбук и Инстаграм от своя страна блокираха профилите на Тръмп за 24 часа. Фейсбук и Youtube, също като Туитър, махнаха видеообръщението на държавния глава към протестиращите да се приберат вкъщи. Като не пропусна за пореден път да се оплаче, че изборите са били опорочени и откраднати.
 

Междувременно нараства и възмущението на представители на политическата класа в САЩ и от двете партии, които призовават Тръмп да бъде свален от поста му. „Президентът Доналд Тръмп е опасност за страната и трябва незабавно да бъде отстранен от длъжност“, заяви губернаторът от демократите на щата Илинойс Джей Робърт Прицкер.

"Според мен няма съмнение, че усилията му за насърчаване на преврата представляват държавна измяна на нашата демокрация, на Конституцията и на всички американци. Той представлява опасност за страната ни. Той трябва да бъде импийчнат и незабавно отстранен от длъжност", заяви Прицкер в изявление.

По-рано членът на камарата на представителите от Демократическата партия Илхан Омар заяви, че подготвя обвинение срещу Тръмп във връзка с протестите във Вашингтон.

"Тази брутална тълпа и президентът, подхранващ яростта им, трябва да бъдат подведени под отговорност“, написа в Туитър сенатор Пати Мъри.

Нейната колежка Елизабет Уорън нарече случилото се „опит за преврат“ и също обвини Тръмп за това. Сенатор Ед Марки се изказа в същия дух: „Доналд Тръмп е отговорен за днешния преврат в Капитолия и атаката срещу нашето правителство и демокрация. Той е пряка заплаха за страната ни. Той трябва да бъде импийчван, отстранен от длъжност и да му бъде забранено да заема отново поста си", написа той в Twitter.

Републиканският сенатор Мич Ромни също нарече ситуацията в столицата на САЩ "въстание, което президентът подбуди". "Това, което се случи днес тук, беше въстание, което президентът на САЩ подбуди", каза той.

Сенаторът нарече Тръмп „човек с ранена гордост“, който „умишлено дезинформира своите поддръжници в продължение на два месеца и след това ги насърчи да действат тази сутрин“.

Помощник-председателят на парламента Катрин Кларк обяви президента за предател на страната и конституцията, и призова за отстраняването му от длъжност.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео нарече щурма на Капитолия неприемлив. „Днешният штурм на Капитолия в САЩ е неприемлив. Беззаконието и безредието - тук или другаде по света - винаги са неприемливи", написа Помпео в Twitter

„Пътувал съм в много страни и винаги подкрепям правото на всеки да протестира мирно, изразявайки своите виждания и защитавайки своите убеждения“, добави държавният секретар.

Бившият президент на САЩ Джордж Буш нарече събитията в Конгреса "бунт" и заяви, че по този начин се оспорват изборите в една бананова република, а не в демократичните Съединени щати.

"С Лора (Буш) наблюдаваме с ужас погромите, които се случват в нашето правителство, тази гледка е ужасяваща и смущаваща. Така се оспорват резултатите от изборите в бананова република, а не в нашата демократична република", каза Буш в изявление.

Визирайки Тръмп, но без да посочва името му, Буш-младши изрази възмущението си от „безотговорното поведение на някои политически лидери, които след последните избори не са показали достатъчно уважение към нашите институции, традиции и правоприлагащи органи“.

„Яростното щурмуване на Капитолия и нарушаването на процедурата, предписана от конституцията, е извършено от хора, чиито емоции са подхранвани от лъжи и фалшиви надежди“, заяви Буш в изявление, което директно не посочва действащия президент Доналд Тръмп.

Буш отбелязва, че "бунтът може сериозно да навреди на страната ни и на нашата репутация". "Нашата страна е по-важна от политиката днес", каза Буш на онези, които не са съгласни с резултатите от миналите избори.

Превод и редакция: DarikNews